BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

още...

Параметри

България

Дата на създаване1912 г.
Входна таксане [лв.]
GPS1324423

Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Автор: Пепи Алипиева

Една от най-впечатляващите и до ден днешен сгради в София е храм-паметникаСвети Александър Невски”. Решението за построяване на катедрална църква е взето още през 1880 г. Основният камък е положен през 1882 г. при изключителна тържественост.

Храмът е строен  с народни дарения от 1904 до 1912 г. по проекта на архитект Александър Померанцев.  Построен е в чест на руския княз Александър II, наричан още "Цар Освободител", защото през 1878 г. армията му освобождава България от 5-вековната окупация на Османската империя.

Свети Александър Невски” е петкорабна църква в неовизантийски стил – кръстокуполна базилика с централно кубе. При вътрешната украса на храма са използвани изключително качествени и скъпи  материали: разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Главният купол е висок 45 метра. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата „Отче наш“. Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен.

Заемащ площ от 3170 м2, храмът може да побере 5000 души, с което се превръща във втората по големина църква на Балканския полуостров след "Св. Сава Сръбски" в Белград. Камбанарията му е висока близо 53 м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи 12 тона, а най-малката - 10 кг, като общото тегло на всичките е 23 тона. Храмът е обявен за паметник на културата през 1924 г., а през  2001 г. руската православна църква дарява частица от Светите мощи на покровителя на храма. В криптата му са експонирани едни от най-красивите и ценни български икони.

Особено силно по внушение е и вътрешното оформление на църквата. Стенописите и иконите са дело на големи руски и наши художници между които В. Васнецов, П. Месоедев, И. Мърквичка, А. Митов. Орнаменталната резба е изработвана под ръководството на проф. В. Перминов. Металната пластика на вратите е изработена в Мюнхен, а мозайките са доставени от Венеция.

Като цяло това чудо на църковната архитектура поразява въображението с мащабите на вътрешното си пространство, с вещината на художественото и техническото изпълнение, с величественото си въздействие. От значение е и площадното пространство около храма, с чиято помощ се завършва едно от най-внушителните по размери и дух свободно градско пространство в столицата.

Използвани източници:
 - София: 120 години столица, изд. "Марин Дринов", 2000