BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Петровден
29 Юни 2021 г.

Илинден
20 Юли 2021 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2021 г.

Преображение
06 Август 2021 г.

Дори снимките са зимни
Дори снимките са зимни
Снимка: Десислав Звънчаров
Банските баби
Банските баби
Снимка: Десислав Звънчаров

Параметри

България

Отново за Банско

Автор: Милена Звънчарова

Едва ли има българин, който да не е чувал за Банско. А може би вече и англичанин... Глобализацията в последните години превърна една от перлите на Пиринска Македония в световноизвестен ски-курорт. Но за зимата в Банско наистина всички знаят – новите писти, най-модерната у нас гондола, световно първенство по ски алпийски дисциплини и пр. Сега обаче е ред на лятото в Банско. Щъркелите във вечното си гнездо на църковната камбанария са се нароили до четири  - явно дори на малките не пречи оглушителният звън на камбаната. Самата църква, освежена от продължаващата реставрация, все така събира банските баби, вечни в отколешните си премени и забележителни с езика си. Да ги поспре човек, да побъбри с тях е интересно и поучително.

Площадът е окъпано в цветя средище на добиващи популярност летни фестивали – театрален, джаз, фолклорен. Малко странно е, че гондолата не работи в този сезон – гранитната снага на Пирин тегли към висините и обещава прохлада в изнурителните горещини.  Какво може да се прави в Банско денем през лятото? Наблизо са минералните басейни в Добринище и Баня, по река Глазне нагоре в планината може да се лови риба, тук-там работещите хотели предлагат спа-услуги. Вечер? За любителите на тежките зимни нощи в банските кръчми сигурно са утеха пищните тукашни мръвки, обилно полети с вино и с „автентичните” песни на самодейни музиканти, за които колкото по-високо, толкова по-добре...

Все пак  Банско в този сезон е прекрасна спирка от летния маршрут за отдих в планината или на път за Гърция. Ако се случи да сте тук в неделя, посетете непременно седмичния пазар, превземащ улицата до градската градина. Заради миризмата на кебапчета още в 9 сутринта и неподправената атмосфера на събитието. Не пропускайте по всяко време пък да поспрете в някой месарски магазин за парче суджук или кървавица. Да ме прощават вегетарианците!

Препоръчваме да видите: къща-музей „Н. Й. Вапцаров”, Велянова къща, иконна сбирка, къща-музей „Неофит Рилски”. Ако искате да го направите през уикенда, ще ви трябва повече усърдие, за да издирите кой ще ви отвори, или предварителна уговорка по телефона. В околностите на Банско – за природолюбители: Байкушевата мура, Рибните езера, връх Вихрен (само с планински водач!).

http://bansko.bg/
http://bansko.net/