BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Петровден
29 Юни 2021 г.

Илинден
20 Юли 2021 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2021 г.

Преображение
06 Август 2021 г.

Паркът пред Аладжа манастир
Паркът пред Аладжа манастир
Снимка: Димитър Бранков

Снимка: Димитър Бранков
още...

Параметри

България

Работно време10:00 - 17:00 ч. Почивни дни: неделя и понеделник. От май до октомври няма почивни дни.
Детайли за контакт+359 52355460

Аладжа манастир

Автор: Даниела Бранкова

Аладжа манастир е съществувал през XIII-XIV в., като на това място монашески поселения има още от XI-XII в.  Животът  в  обителта замира около средата на XVI в.

Аладжа манастир  е сред малкото скални обители в българските земи, където отчетливо се разграничават основните помещения на общежитийния манастир - манастирски храм, параклис, църква за заупокойни молитви, крипта (гробница), кухня, трапезария, монашески килии и стопански помещения. Те са разположени на 2 нива във висока почти 40 м. варовикова скала. Съхранени са около 20 помещения и 3 малки църкви с избледнели стенописи. В най-голямото от тях ясно личат следите от някогашен иконостас, олтарна част, покрита с балдахин. В средата на наоса има отвор, чрез който помещението се е свързвало с долния етаж. Повечето от запазените стенописи  в помещенията датират от XIV в.

В близост до скалния манастир се намират няколко помещения, които служели за костница. Манастирът очевидно е обитаван от монаси аскети, които през XIV в. принадлежали към направлението на исихастите.

Началото на системните проучвания на Аладжа манастир е поставено от братята Шкорпил и по тяхна инициатива през 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. за паметник на културата от национално значение.

На около 800 м. в северозападна посока се намира още една група пещери на 3 нива, които братята Шкорпил наричат "Катакомбите".  Източно от Аладжа манастир, се намират останки от раннохристиянска базилика, малко укрепление и няколко селища от същия период. Каква е връзката между трите групи паметници не може да се каже със сигурност.

Паркът пред манастира е добре поддържан и много приятен за разходка или отмора.

За съжаление днес от манастира не е останало много. Има схеми, които помагат да се възстанови представата за разпределението и предназначението на помещенията. 

На снимки в изложбената зала в парка се вижда, че през 1920 г. манастирът все още е бил запазен и обитаван от монаси.

Аладжа манастир е филиал на Варненския регионален музей, където е изложено най-старото златно съкровище - находките от Варненския халколитен некропол.

Липсва персонал, който да дава информация за историята му, но има брошурка за 4 лв. със снимки и исторически сведения.

Манастирът се намира на около 15 км. северно от гр. Варна, като до него се стига по главен път.

Използвани източници:

 - Коев, Т., Бакалов, Г., Християнски справочник, изд. Анубис, София, 2001
 - Кинов, В., Аладжа манастир, изд. Славена, Варна, 2005
 - Лични впечатления