BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2020 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2020 г.

Преображение
06 Август 2020 г.

Успение Богородично
15 Август 2020 г.

Мост “Първа пушка”
Мост “Първа пушка”
Снимка: Даниела Бранкова
Родната къща на Димчо Дебелянов
Родната къща на Димчо Дебелянов
Снимка: Моника Стефанова
още...

Параметри

България

Надморска височина1600 [м]
Обществен транспортда
Екскурзоводна услуга да

Възрожденският град Копривщица

Автор: Моника Стефанова

В България има не малко градове, които са вечни…, които сякаш са уловили момент от историята и усещането за онова конкретно време лъха от всяка къща или каменна пътека. Ако искаш да се откъснеш от модерното ежедневие и да се почувстваш като част от историческа приказка, ако искаш да се влееш в героичен роман или в романтична поезия, ако искаш за сетен път гордостта от това, че си именно българин у теб едновременно убедително и тихо да се пробуди…Отиди в Копривщица!

Това е планински град, разположен в долината по течението на река Тополница, в сърцето на Средна гора. От София е на разстояние 110 км, от Пловдив – на 90 км. Историческият град е на 16 км от Подбалканския път. Според част от изследователите името на града произлиза от „куп речици”, заради наличието на многото потоци, вливащи се в р. Тополница. Според други – името произлиза от растящите из цялата околност коприва и копър.

През XIX век Копривщица се разраснала благодарение на занаятите (като абаджийство, кожухарство, гайтанджийство и др.). Много от нейните жители (към 12 000 по онова време) ходили на гурбет из Европа и Мала Азия. Къщите им приличали на дворци. Днес един от най-високо разположените ни градове е с трихилядно население. През 1952 г. Копривщица е обявена за архитектурно-етнографски и музеен резерват и е най-добре запазеното българско възрожденско селище. От 1965 г. градът е и постоянен домакин на съборите на народното творчество, които се провеждат през месец август на всеки пет години в местността Войводенец. Сред редовните събития се отличава Честването на Априлското въстание, то се организира ежегодно на 1-ви и 2-ри май.

Копривщица впечатлява със свързаното с нея изобилие от имена на славни български деятели и важни за историческото ни развитие събития. Сред тях са книжовници като Неофит Рилски (преподавал в града) и Найден Геров (родом от Копривщица). Тук е роден и идеологът на национално-освободителната ни борба – Любен Каравелов, както и брат му Петко Каравелов, министър-председател на България след Освобождението. В тяхната къща и до днес е запазена печатарската машина, която Любен Каравелов купува през 1871г. и на която се печатат Ботевите вестници „Свобода”, „Независимост” и „Знаме”. След Освобождението на същата машина е напечатана и първата българска конституция. Именно в Копривщица през 1870 г. Васил Левски основава таен революционен комитет. Сред множеството славни войводи, родени тук, е и водачът на Хвърковатата чета – Георги Бенковски. През 1971 г. на хълма над Копривщица е издигнат внушителен монументален паметник в негова чест, а на скалите в основата му са издялани думите му „Ставайте, робове, аз не ща ярем!”. Друга славна революционна личност, с която се свързва градът, е Тодор Каблешков – авторът на ключовото за историята ни „Кърваво писмо”.

На Калъчевия мост на 20 април 1876 г. Георги Тиханек изстрелва първия куршум и убива едно заптие – така е оповестено началото на Априлската епопея. Петдесет години по-късно в нейна чест в центъра на града е издигнат каменен мавзолей, един от 250-те културно-исторически паметника в Копривщица.

Името на Копривщица е свързано и с един от най-прочутите български поети – Димчо Дебелянов. В къщата му, превърната днес в музей, може както да се чуят, така и да се прочетат нежните лирически текстове, написани от младия автор. В двора на църквата може да се види каменна фигура на приседнала старица – майката на поета, с допълващ надпис върху плочата : „В кротък унес чака тя да дойде нейното дете”. През 1916 г. Димчо Дебелянов загива едва 29-годишен като командир на рота на македонския фронт.

Сред градските архитектурни шедьоври е църквата „Успение на Пресвета Богородица”, построена през 1817 г. Преди това на същото място е имало по-стар храм, който бил опожарен. Има великолепен резбован иконостас, а част от иконите са рисувани от Захарий Зограф.

Градското училище „Св. Св. Кирил и Методий”, построено през 1937 г., е първото класно училище в България.

Целият град впечатлява с красивите си възрожденски къщи, каменни пътеки, множеството сводести мостове. Цялата Копривщица запленява с някакъв особен чар, сякаш и във въздуха се усеща славната история на града и всичко поражда у човек едновременно внушение на респект и спокойствие, красота, доброта, но най-вече родолюбие.

Копривщица е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат и билети за музеите могат да се вземат от купчийницата и от туристическия информационен център. Работното време е без почивен ден от 9.00 до 18.00 ч. през лятото и от 10.00 до 17.00 ч. през зимата.

В града могат да се разгледат шест къщи-музеи: къща-музей на писателя Любен Каравелов; къща-музей на революционера Георги Бенковски; къща-музей на революционера Тодор Каблешков; къща-музей на поета Димчо Дебелянов; къща-музей на абаджията Ненчо Ослеков; къща-музей на търговеца Петко Лютов.

Копривщица е чудесно място от туристическа гледна точка, тъй като има високо качество и разнообразие от предлаганите туристически услуги. Тук има множество възможности за настаняване на туристи – както малки семейни къщи или стаи под наем, така и голям луксозен спа-хотел. Заведения в типично за местността стил целогодишно привличат клиенти с изключително вкусните ястия от българската национална кухня.

Копривщица е място, което задължително трябва да се посети от всеки българин или чуждестранен турист в страната ни. А веднъж опознал ли си Копривщица, ти с удоволствие ще се връщаш отново и отново, за да усетиш за сетен път магията на възрожденския град.

Използвани източници:

  • Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008
  • Лични впечатления