BulgarianSights

bg | en
Символичен гроб
Символичен гроб
Скиптър на вожд
Скиптър на вожд
още...

Параметри

България

ЕпохаKаменно-медната епоха (енеолита)

Съкровището на Варненския некропол

Автор: Даниела Бранкова

Варненският некропол е открит случайно през 1972 г. от багерист, който прокопавал канал. Той е принадлежал на селище, което днес е на дъното на езеро близо до откритите погребения. Техният общ брой е 294, като се разграничават три вида по начина на погребване на мъртвите – с изпънати тела по гръб (предимно мъжки погребения), в свито положение в коленете и лактите (поза хокер) и символични (кенотафи - в гробовете няма скелети, а само дарове).  Третият вид погребения са извършвани, когато починалият е далеч от дома и тялото му не може да бъде положено в гроба. Това са и погребенията с най-много златни предмети в тях.

Гробният инвертар е изключително разнообразен и богат. В един от гробовете са поставени 1518 златни вещи, а в друг тяхното общо тегло е над 1 кг. Сред най-пищните погребения е това на мъж, чиито дрехи са били изключително богато украсени, а предметите открити около него дават основание да се смята, че човекът е бил жрец или вожд.

Освен много златни украшения в некропола са открити съдове от глина, оръдия на труда от мед, кремък, камък и кост, мидени черупки, костени идоли.

Варненският некропол е ясно доказателсво за високо развита технология при изработването на предметите и за богата духовна култура на хората отпреди 3200-3000 г.пр.Хр. 

 

Използвани източници:
- Овчаров, Д. Петнадесет съкровища от българските земи. Национален музей на българската книга и полиграфия, София, 2005
-
http://varna.info.bg
-
http://dariknews.bg