BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Баба Марта
01 Март 2024 г.

Гергьовден
06 Май 2024 г.

Църквата “Св. Георги”
Църквата “Св. Георги”
Снимка: Добрин Добрев
Църквата “Св. Георги”
Църквата “Св. Георги”
Снимка: Добрин Добрев
още...

Параметри

България

ЕпохаРимска епоха
Работно времеВсеки ден от 7.30 - 18.00 ч.
Детайли за контакт+359 29809216

Църквата "Св. Георги"

Автор: Даниела Бранкова

Ротондата „Св. Георги” е построена през ІV век, когато Сердика е в своя епогей. Днешната църква е била част от ансамбъл от представителни сгради, богато украсен с мозайки перистилен дом и свързана с него баня.

Четири колони са подчертавали входа на сградата. Следващото пространство е вестибюл с кръстовидна форма, a два входа водят към друго правоъгълно помещение, в чиито стени има 4 ниши, където вероятно е имало статуи. Самата ротонда е кръгла тържествена зала с полукръгли ниши от север, запад и юг, която предизвиква спорове относно първоначалното й значение. Някои са смятали, че е част от градски бани; други, че в нея са се съхранявали костите на християнски мъченици; че е била баптистерий; за тържествени церемонии, свързани с император Константин Велики. Със сигурност се знае, че през VІ в. вече е служела за църква, около която са погребвали. Най-вероятно тогава е получила името си – Св. Георги. Стените на ротондата са изписани преди тя да стане църква.

По време на Първото и Второ българско царство са направени стенописите, които се виждат днес, между които и един истински шедьовър на живописта – образът на летящ ангел. От Средновековието има забележителни по художествено майсторство композиции. Това са изобразените под купола 8 летящи ангела (X в.) и 22 пророка (XIV в.). За съжаление само на един от ангелите е запазена главата. Пророците предсказват идването на Христос Пантократор, като интересното тук е, че те излчъчват някакво старнно безпокойство.

 През XVІ в. църквата е превърната в джамия, а до входа й се издига минаре. Стенописите са заличени, а върху тях са изобразени растителни мотиви, характерни за джамиите. След Освобождението ротондата остава занемарена, правят се частични реставрации, но не водят до изясняване на първоначалния й образ. Според някои учени тя е най-старата запазена църква не само на Балканския полуостров, но и в цяла Европа. Дано да успеем да оценим това наше богатство, защото днес със сигурност много хора не знаят какво точно се намира в центъра на София, във вътрешния двор между Президентството и хотел „Шератон”.

В църквата има ежедневни богослужения:
Вечерня - начало от 17:00 ч.
Утреня - начало от 8:00 ч.
Св. литургия - след утренята. Начало около 9:00 ч.

Използвани източници:
 - Станчева, М., София в отдавна минало време, София, 1999