BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Дупница
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Перник
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Кресна
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Горски жител
Горски жител
Снимка: Павел Калиновски

Параметри

България

София - Лозен - София

Автор: Милена Звънчарова

Предлагаме ви един приятен, лек излет в Лозенската планина, подходящ за еднодневна разтуха. Термус с чай (за зимата) или шише с вода (за лятото), някой друг сандвич или ябълка, удобни обувки и връхна дреха и сте готови.

Напускате града на изток, посока с. Долни и Горни Лозен. Попитайте за БЧК - ще ви упътят. Там оставете колата (освен ако не сте тръгнали с автобус №5 от Окръжна болница) и пътеката пред вас ще ви отведе с плавно изкачване до манастира Св. Спас. Ако решите да запалите свещичка, загледайте се в стенописите. Хубав събор правят тук на Спасовден. На един от завоите, под върбата, край рекичка в събота и неделя при хубаво време продават бира и кебапчета.

Все пак не спирайте съвсем дотук, защото ви пращаме на излет. За по-усърдните планинари ще е приятно да покорят и местния най-висок връх - Половраг (Полуврак, Полувраг - 1182 м). Казват, че оттук се виждат всички планини, ограждащи Софийското поле. Минзухари, кърпи-кожух и горски ягоди, лешници и мащерка ще ви съпровождат, в зависимост от сезона, в който сте тръгнали. Дишайте дълбоко, защото ще се връщате сред въздуха на София.