BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Горски жител
Горски жител
Снимка: Павел Калиновски

Параметри

България

София - Лозен - София

Автор: Милена Звънчарова

Предлагаме ви един приятен, лек излет в Лозенската планина, подходящ за еднодневна разтуха. Термус с чай (за зимата) или шише с вода (за лятото), някой друг сандвич или ябълка, удобни обувки и връхна дреха и сте готови.

Напускате града на изток, посока с. Долни и Горни Лозен. Попитайте за БЧК - ще ви упътят. Там оставете колата (освен ако не сте тръгнали с автобус №5 от Окръжна болница) и пътеката пред вас ще ви отведе с плавно изкачване до манастира Св. Спас. Ако решите да запалите свещичка, загледайте се в стенописите. Хубав събор правят тук на Спасовден. На един от завоите, под върбата, край рекичка в събота и неделя при хубаво време продават бира и кебапчета.

Все пак не спирайте съвсем дотук, защото ви пращаме на излет. За по-усърдните планинари ще е приятно да покорят и местния най-висок връх - Половраг (Полуврак, Полувраг - 1182 м). Казват, че оттук се виждат всички планини, ограждащи Софийското поле. Минзухари, кърпи-кожух и горски ягоди, лешници и мащерка ще ви съпровождат, в зависимост от сезона, в който сте тръгнали. Дишайте дълбоко, защото ще се връщате сред въздуха на София.