BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Земенски манастир
Земенски манастир
Снимка: Добрин Добрев
Земенски манастир
Земенски манастир
Снимка: Добрин Добрев
още...

Параметри

България

Работно време09:00 - 07:00 ч.
всеки ден
(на манастира и на музея)
Детайли за контакт+359 7741 20 29

Земенски манастир

Автор: Даниела Бранкова

Земенският манастир ”Св. Йоан Богослов” е построен по време на Второто българско царство (1186-1396 г.) в територията на крепостта Землинград, която охранявала Земенския пролом на р. Струма. Днес, със своята архитектурна и художествена стойност, най-ценна е манастирската църква. Тя е единствената запазена църква строена през XI в. От това време датират и стенописите. Храмът представлява  кръстокуполна сграда с кубична форма (с дължина 9 м), като стените са изградени от дялан гладък камък. Три еднакво високи полуцилиндрични абсиди заемат източната стена на църквата, а в средата на покрива, въхру цилиндричен барабан, е издигнат куполът на църквата. Тези архитектурни форми не са характерни и се срещат само тук.

Според ктиторския надпис на вратата последното изписване на църквата е от 1354 г. Впечатление прави големият брой изографисани образи, между които са тези на апостолите Петър и Павел, Теодор Стратилат, Климент Охридски. Изображението на св. Иван Рилски е от най-старите запазени у нас. С най-голяма историческа и етнографска стойност  са ктиторските портрети на деспот Деян, неговата съпруга Доя и двете им деца.

За книжовната дейност на манастира не са останали писмени свидетелства.

В манастирската сграда е уреден музей, който е филиал на Националния исторически музей. В момента няма възможност за пренощуване, но за в бъдеще се планува да бъде открита хотелска част.

До Земенския манастир може да стигне както с кола, така и пеш от гр. Земен. Намира се на около 45 км от гр. Перник и на около 70 км от гр. София.

Използвани източници:

 - Коев, Т., Бакалов, Г. Християнски справочник, изд. Анубис, София, 2001
 - Чавръков, Г. Български манастири, изд. Хайни, София, 2000