BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

с. Лещен
с. Лещен
Кавала - Гърция
Кавала - Гърция
още...

Параметри

България

София-Кавала-София

Автор: Милена Звънчарова

Сигурно вече сте пробвали КПП-то с Гърция Илинден, при гр. Гоце Делчев. В случай, че още не сте и ви се ходи хем на море, хем на планина, вижте нашето предложение:

Ще ви трябват 2 или 3 дни, автомобил и малко приятели.

1-ви ден: София-Банско-Гоце Делчев-Лещен/Ковачевица (нощувка). Ако тръгнете не много рано сутринта, ще можете да обядвате в Банско, да поспрете на басейна в Добринище и да продължите към Лещен/Ковачевица. Настаняване в едно от двете села по избор (в зависимост от предпочитанията) и разпивка в местна кръчма. Може да поспрете за някоя дребна стока в Горно Дряново - само за да побъбрите с местните. Ако улучите сезона, ще има гъби и боровинки в местния изкупвателен пункт. Ще сте изминали около 210 км.

2-ри ден: Лещен/Ковачевица-Гоце Делчев-Драма-Кавала. Ако това е последния ден от вашето пътуване, не забравяйте да си вземете багажа. След 110 км на юг ще се озовете в Кавала, където може да разгледате крепостта, да отидете на плаж (леснодостъпен по цялата крайбрежна ивица), да похапнете калмари или гръцка салата с узо. Постойте колкото ви се стои; навръщане от любопитство можете да спрете и в Драма, макар че и да не го направите този път няма да е голяма загуба. Преценете си време в зависимост от това, дали ще пътувате за вкъщи или ще прекарате още една нощ в Родопите. За първия вариант повече съвети не са и нужни. За втория - изморени от плажа, можете да продължите с удоволствията, като се спуснете към Огняново и минералните басейни. Водата му е известна още от римска древност, потопете се и вие.

3-ти ден: Вече е време да си тръгвате. Но не бързайте чак толкова, че да не спрете в галерията на Борис Христов в Лещен - гледката оттам се помни дълго. Изпийте си кафето в Гоце Делчев, особено ако сте любители на музейните сбирки. Е, всички знаем, че има какво да се желае по отношение на нуждата да бъдат модернизирани, но ако обръщате внимание на хубавите неща в местния исторически музей има много такива. Що се отнася до етнографията поне. Следва прибиране вкъщи. Лек път и умната!