BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Параметри

България

Гложенски манастир

Автор: Даниела Бранкова

Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец” сякаш е кацнал на една висока скала и отдалеч прилича на голям и труднодостъпен замък. Основан е през XIII в. от киевския княз Георги Глож, дал име и на селото, в близост до което се намира манастира. Князът идва в България, бягайки от татарите и получава от цар Иван Асен II земята, където по-късно се оформило днешното старопланинско село Гложене. Съществува и легенда, според която идвайки в нашите земи, киевският княз Глож помогнал на българския цар да свали узурпатора на търновския престол - Борил и по този начин получил земите в знак на благодарност.

Първоначално манастирът трябвало да бъде построен в местността Градището, близо до селото и да носи името „Св. Преображение”. Но с неговото завършване, стените му почнали да се рушат, а чудотворната икона „Св. Георги” изчезнала от обителта. Намерили я на стръмния склон Лисец и князът решил, че това е знак и там трябва да бъде построен манастирът. Прекръстили го на „Св. Георги Победоносец”.
С идването на османските турци старият манастир е разрушен, a през XVIII в. е изцяло възстановен. От това време са килийните училища към гложенската обител в с. Малък Извор и в Ловеч, където било и първото училище в града.

Манастирската сграда била опожарена през 1856 г. и построените след това килии могат да се видят и днес. Старата църква, строена през XIII в., била разрушена при земетресение през 1913 г. Оцеляла малка част от иконостаса на църквата, чудотворната икона на Св. Георги, за която стана дума по-горе, и входният манастирски тунел, наречен Просеченик. Днешната църква е построена през 1931 г.

С Гложенския манастир се свързва и името на митрополит Климент, по-известен като Васил Друмев. След негова реч, която била възприета като провокация срещу тогаващният цар Фердинанд, митрополит Климент бил заточен в манастира. Сега килията му е превърната в малък музей. Тук приют е намирал Васил Левски, който, според някои автори е създал и революционен комитет в Гложене.

В близост до с. Гложене е интересно да се видят пещерите Моровица, Ластовица, внушителните пропасти Драганчовица и Бездънен пчелин.

Гложенският манастир се намира на 16 км от гр. Тетевен и на около 100 км от гр. София. До него може да се стигне с кола откъм с. Малък извор, а за любителите на разходките има пътека от с. Гложене.

Използвани източници:
 - Чавръков, Г. Български манастири, изд. Хайни, София, 2000
 - Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008