BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2020 г.

Димитровден
26 Октомври 2020 г.

Празник на гр. Пордим
26 Октомври 2020 г.

Празник на гр. Радомир
26 Октомври 2020 г.

Параметри

България

Гложенски манастир

Автор: Даниела Бранкова

Гложенският манастир „Св. Георги Победоносец” сякаш е кацнал на една висока скала и отдалеч прилича на голям и труднодостъпен замък. Основан е през XIII в. от киевския княз Георги Глож, дал име и на селото, в близост до което се намира манастира. Князът идва в България, бягайки от татарите и получава от цар Иван Асен II земята, където по-късно се оформило днешното старопланинско село Гложене. Съществува и легенда, според която идвайки в нашите земи, киевският княз Глож помогнал на българския цар да свали узурпатора на търновския престол - Борил и по този начин получил земите в знак на благодарност.

Първоначално манастирът трябвало да бъде построен в местността Градището, близо до селото и да носи името „Св. Преображение”. Но с неговото завършване, стените му почнали да се рушат, а чудотворната икона „Св. Георги” изчезнала от обителта. Намерили я на стръмния склон Лисец и князът решил, че това е знак и там трябва да бъде построен манастирът. Прекръстили го на „Св. Георги Победоносец”.
С идването на османските турци старият манастир е разрушен, a през XVIII в. е изцяло възстановен. От това време са килийните училища към гложенската обител в с. Малък Извор и в Ловеч, където било и първото училище в града.

Манастирската сграда била опожарена през 1856 г. и построените след това килии могат да се видят и днес. Старата църква, строена през XIII в., била разрушена при земетресение през 1913 г. Оцеляла малка част от иконостаса на църквата, чудотворната икона на Св. Георги, за която стана дума по-горе, и входният манастирски тунел, наречен Просеченик. Днешната църква е построена през 1931 г.

С Гложенския манастир се свързва и името на митрополит Климент, по-известен като Васил Друмев. След негова реч, която била възприета като провокация срещу тогаващният цар Фердинанд, митрополит Климент бил заточен в манастира. Сега килията му е превърната в малък музей. Тук приют е намирал Васил Левски, който, според някои автори е създал и революционен комитет в Гложене.

В близост до с. Гложене е интересно да се видят пещерите Моровица, Ластовица, внушителните пропасти Драганчовица и Бездънен пчелин.

Гложенският манастир се намира на 16 км от гр. Тетевен и на около 100 км от гр. София. До него може да се стигне с кола откъм с. Малък извор, а за любителите на разходките има пътека от с. Гложене.

Използвани източници:
 - Чавръков, Г. Български манастири, изд. Хайни, София, 2000
 - Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008