BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Манастира
Манастира
Снимка: Димитър Бранков
Църквата
Църквата
Снимка: Димитър Бранков
още...

Параметри

България

Работно време08:00 - 12:00 ч.
13:30 - 18:00 ч.
Детайли за контакт+359 2 967 3360

Драгалевски манастир

Автор: Даниела Бранкова

Драгалевският манастир „Св. Богородица Витошка” е основан през 1345 г. и е един от малкото запазени от нашествията по време на турското владичество. Част е от т.н. „Софийска Света гора”. От надписа над вратата, разбираме, че манастирът е обновен през 1476 г. с помощта на болярина Радослав Мавър, благодарение на който е и изписана манастирската църква.  Самата тя от самото си построяване е реновирана само веднъж, а през XVII в. са направени нови стенописи, които са изцяло запазени до днес. През 1932 г. към нея била изградена постройка със същия план и двете сгради били свързани с общ свод. Най-забележителното на църквата са стенописите в преддверието от XV в., като централно място тук заема „Страшният съд”. Можем да видим и ктиторски портрети на Мавър, жена му и двамата им сина, които са най-старите запазени изографисани светски личности у нас.

Драгалевският манастир е бил важно книжовно средище, тук е имало и килийно училище. По време на националноосвободителните борби не малко революционери са намирали убежище на това място, между които и самият Васил Левски.

Манастирът в момента е действащ, девически, но не предлага настаняване. Такава възможност има в близкия квартал на София Драгалевци или в самата столица. Намира се само на около 10 км от центъра на града, а от тук има много възможности за разходки из планината Витоша.

Използвани източници:
- Чавръков, Г. Български манастири, изд. Хайни, София, 2000
- Коев, Т., Бакалов, Г. Християнски справочниик, изд. Анубис, София, 2001
- Фарах, В., Димитрова, М., Паскалева, В. Пътеводител на българския пътешественик, изд. Бук Бутик ООД, 2009