BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Дори снимките са зимни
Дори снимките са зимни
Снимка: Десислав Звънчаров
Банските баби
Банските баби
Снимка: Десислав Звънчаров

Параметри

България

Отново за Банско

Автор: Милена Звънчарова

Едва ли има българин, който да не е чувал за Банско. А може би вече и англичанин... Глобализацията в последните години превърна една от перлите на Пиринска Македония в световноизвестен ски-курорт. Но за зимата в Банско наистина всички знаят – новите писти, най-модерната у нас гондола, световно първенство по ски алпийски дисциплини и пр. Сега обаче е ред на лятото в Банско. Щъркелите във вечното си гнездо на църковната камбанария са се нароили до четири  - явно дори на малките не пречи оглушителният звън на камбаната. Самата църква, освежена от продължаващата реставрация, все така събира банските баби, вечни в отколешните си премени и забележителни с езика си. Да ги поспре човек, да побъбри с тях е интересно и поучително.

Площадът е окъпано в цветя средище на добиващи популярност летни фестивали – театрален, джаз, фолклорен. Малко странно е, че гондолата не работи в този сезон – гранитната снага на Пирин тегли към висините и обещава прохлада в изнурителните горещини.  Какво може да се прави в Банско денем през лятото? Наблизо са минералните басейни в Добринище и Баня, по река Глазне нагоре в планината може да се лови риба, тук-там работещите хотели предлагат спа-услуги. Вечер? За любителите на тежките зимни нощи в банските кръчми сигурно са утеха пищните тукашни мръвки, обилно полети с вино и с „автентичните” песни на самодейни музиканти, за които колкото по-високо, толкова по-добре...

Все пак  Банско в този сезон е прекрасна спирка от летния маршрут за отдих в планината или на път за Гърция. Ако се случи да сте тук в неделя, посетете непременно седмичния пазар, превземащ улицата до градската градина. Заради миризмата на кебапчета още в 9 сутринта и неподправената атмосфера на събитието. Не пропускайте по всяко време пък да поспрете в някой месарски магазин за парче суджук или кървавица. Да ме прощават вегетарианците!

Препоръчваме да видите: къща-музей „Н. Й. Вапцаров”, Велянова къща, иконна сбирка, къща-музей „Неофит Рилски”. Ако искате да го направите през уикенда, ще ви трябва повече усърдие, за да издирите кой ще ви отвори, или предварителна уговорка по телефона. В околностите на Банско – за природолюбители: Байкушевата мура, Рибните езера, връх Вихрен (само с планински водач!).

http://bansko.bg/
http://bansko.net/