BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

Кремиковски манастир
Кремиковски манастир
Снимка: Моника Стефанова
Кремиковски манастир
Кремиковски манастир
Снимка: Моника Стефанова
още...

Параметри

България

ЕпохаВторо българско царство
Качество на пътяДобро
Възможност за пикникДа

Кремиковски манастир

Автор: Даниела Бранкова

Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец” е построен по времето на Второто българско царство и се смята, че негов първи ктитор е бил цар Иван Александър. През 1382 г. бил опустошен от турците, но през 1493 г. е възстановен от болярина Радивой. В старата църква на манастира, построена през XV в., той е изобразен със семейство си, които заедно със софийския митрополит Калевит поднасят на св. Георги умален модел на храма. Неизвестен зограф е изписал стените с изключително майсторство и прецизност. Интересното при тях е, че на заден фон са изобразени и битови постройки, което не било характерно за епохата. Сред стенописите има сцени от живота на Богородица, св. Елена и св. Ана. На южната стена е изографисан патронът на църквата, а на западната Архангел Михаил.

През XVII и XVIII в. Кремиковският манастир бил важно книжовно средище. Тук е написано не безизвестното Кремиковско евангелие, което днес се съхранява в Националния църковен историко-археологически музей. В манастира са пребивавали и четници от Ботевата чета, между които вторият знаменосец Димитър Стефанов – Казака.

В манастирският комплекс е построена нова църква от 1902 г. Тук може да се насладите на прекрасната гледка, която се открива. Възможност за настаняване няма, но малкото разстояние до столицата го превръща в любимо място за разходка през почивните дни.

Манастирът се намира на около 4 км от с. Кремиковци и на около 20 км от София. Асфалтиран път води до самия му вход, но градският транспорт стига само до селото. Оттам за около един час може и пеша да се качите до манастира. Местността е изключително красива и приятна за разходки.

 

 

Използвани източници:

 - Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008
 - Фарах, В., Димитрова, М., Паскалева, В. Пътеводител на българския пътешественик, изд. Бук Бутик ООД, 2009
 - Лични впечатления