BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Дупница
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Перник
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Кресна
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Кремиковски манастир
Кремиковски манастир
Снимка: Моника Стефанова
Кремиковски манастир
Кремиковски манастир
Снимка: Моника Стефанова
още...

Параметри

България

ЕпохаВторо българско царство
Качество на пътяДобро
Възможност за пикникДа

Кремиковски манастир

Автор: Даниела Бранкова

Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец” е построен по времето на Второто българско царство и се смята, че негов първи ктитор е бил цар Иван Александър. През 1382 г. бил опустошен от турците, но през 1493 г. е възстановен от болярина Радивой. В старата църква на манастира, построена през XV в., той е изобразен със семейство си, които заедно със софийския митрополит Калевит поднасят на св. Георги умален модел на храма. Неизвестен зограф е изписал стените с изключително майсторство и прецизност. Интересното при тях е, че на заден фон са изобразени и битови постройки, което не било характерно за епохата. Сред стенописите има сцени от живота на Богородица, св. Елена и св. Ана. На южната стена е изографисан патронът на църквата, а на западната Архангел Михаил.

През XVII и XVIII в. Кремиковският манастир бил важно книжовно средище. Тук е написано не безизвестното Кремиковско евангелие, което днес се съхранява в Националния църковен историко-археологически музей. В манастира са пребивавали и четници от Ботевата чета, между които вторият знаменосец Димитър Стефанов – Казака.

В манастирският комплекс е построена нова църква от 1902 г. Тук може да се насладите на прекрасната гледка, която се открива. Възможност за настаняване няма, но малкото разстояние до столицата го превръща в любимо място за разходка през почивните дни.

Манастирът се намира на около 4 км от с. Кремиковци и на около 20 км от София. Асфалтиран път води до самия му вход, но градският транспорт стига само до селото. Оттам за около един час може и пеша да се качите до манастира. Местността е изключително красива и приятна за разходки.

 

 

Използвани източници:

 - Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008
 - Фарах, В., Димитрова, М., Паскалева, В. Пътеводител на българския пътешественик, изд. Бук Бутик ООД, 2009
 - Лични впечатления