BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Празник на гр. Дупница
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Перник
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Кресна
19 Октомври 2021 г.

Празник на гр. Кърджали
21 Октомври 2021 г.

Крепостта Цепина
Крепостта Цепина
Снимка: Даниела Бранкова
Крепостта Цепина
Крепостта Цепина
Снимка: Даниела Бранкова
още...

Параметри

България

Детайли за контакт0899 81 71 53 - х. Цепина

Крепостта Цепина

Автор: Даниела Бранкова

Крепостта Цепина влиза в пределите на България през IX в. През XI в. е владение на Византия, но по времето на цар Калоян (1197-1207) крепостта отново е българска, а неговият сестрин син - деспот Алексий Слав, управител на част от Родопите, избрал Цепина за свое седалище. Последният владетел на крепостта бил Иван Александър (1331-1371), след което била превзета от османците, след 9 месечната им обсада. Легенда разказва, че по време на обсадата турците били хванали малко момченце и заплашвали майка му, че ако не каже как могат да преминат крепостните стени ще убият детето й. От страх жената предала крепостта като им казала да прекъснат водоснабдяването и да преминат през водопроводните тръби.

Днес могат да се видят основите на крепостните стени и на жилищни сгради от IV-VI в., два резервоара за вода и четири църкви ( две от V-VI в. и две от XVII-XVIII в.). От Цепина се открива невероятна гледка, така че който не остане впечатлен от крепостта, то от пейзажа ще остане очарован.

В подножието на хълма, в х. Цепина има уредена експозиция, където могат да се видят някой археологически находки, между които и снимка на мраморни икони на апостолите Петър и Павел, изложени днес в Ермитажа. За съжаление малкият музей е бил ограбван два пъти и не е останало много от експонатите.

Липсват указателни табели и до крепостта се стига само с питане. Асфалтовият път към крепостта стига до хижата, която разполага с 20 легла, трапезария и условия за самостоятелно приготвяне на храна. Предстои й цялостно обновяване с още по-добри условия. Персоналът е дружелюбен и е готов да даде подробна информация както за крепостта, така и за самата местност.

Цепина е паметник на културата с национално значение.

Крепостта се намира на 6 км от с. Дорково, на около 13 км от гр. Ракитово и на около 20 км от гр. Велинград.

 

 

 Използвани източници:

 - Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, пловдив, 2008
 - Лични впечатления

Линкове