BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2020 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2020 г.

Преображение
06 Август 2020 г.

Успение Богородично
15 Август 2020 г.

Църквата “Свето Преображение”
Църквата “Свето Преображение”
Снимка: Димитър Бранков
Камбанарията
Камбанарията
Снимка: Димитър Бранков
още...

Параметри

България

Работно време7.00 - 19.00 ч., Почивни дни: няма
Детайли за контакт+359 62623076

Преображенски манастир

Автор: Даниела Бранкова

В непосредствена близост до столицата на Второто българско царство - Търново, в изключително живописна местност, се намира манастирът "Свето Преображение Господне".

Според сегашния игумен отец Георгий манастирът е бил изграден през първата половина на XI в., като за строежа му са били използвани изоставени сгради на охранителни съоръжения за контрол на прохода Дервент, в който се намира обителта. Първоначално манастирът е създаден като метох на Атонския манастир "Ватопед", като и през Второто българско царство запазва връзките си със Света гора. Бил е подарен на цар Иван Александър и така се е превърнал  в царски манастир. Тогава е построена църквата "Свето Преображение" в двора на манастира. По вид тя  е еднокорабна, едноапсидна, кръстокуполна, има притвор, женско и мъжко отделение.

До 1835 г. в църквата са съществували стенописи с изображенията на цар Иван Александър, жена му Теодора и цар Иван Шишман. След тази година е направен ремонт от майстор Димитър Софиялията. По-късно е довършен от Кольо Фичето, който продължава и строителството на манастира. Негово дело са притворът, кубето,  дърворезбата на иконостаса, оформя главния вход с колонадата и изгражда камбанарията с часовника. Красивите розетки на пода са донесени от римския град Никополис ад Иструм, намиращ се в близост до Велико Търново.

През 1848 г. Захарий Зограф е започнал изографисването на църквата отвътре навън, като накрая изписва върху южната външна стена сцената "Колелото на живота", което и днес може да се види. Външният му кръг - кръгът на суетата, представя стремежа на човек към материалните богатства и тяхната измамна същност, водещи до неизбежното погубване на душата. Вътрешният - кръгът на равновесието, показва същността на разбирането на живота според християнските ценности. Битието е представено чрез годишните времена и както в природата всичко е в равновесие, така трябва да живее и човек.

Във вътрешността на църквата Захарий Зограф представя сцени от Страшния съд, от традиционния български бит. Могат да се видят образите на св. св. Кирил и Методий, св. Теодосий Търновски, св. Патриарх Евтимий, св. Иван Рилски, царе от Първото българско царство и малък портрет на самия Захарий Зограф.

През 1850 г. е позлатен иконостасът, а след Освобождението Цар Александър Втори и неговата майка даряват кристален полилей за църкавата.

В манастира се пазят ценни икони от тревненския майстор Папа Витан Млади и представителя на Самоковската школа Станислав Доспевски.

През 1991 г. се свлича скална маса  и унищожава част от монашеските килии. Голямо парче скала пада  към църквата, но като по чудо се разцепва  и остава от двете й страни без да нанесе поражения.

Природата сякаш пази това прекрасно свято място, но дали ние ще успеем да го съхраним. Манастирът отдавна има нужда от финансова подкрепа и дано скоро някой да окаже такава.  Мястото е необикновено и много истинско.  Монасите са готови да ти разкажат много и  интересни неща, да те разведат из обителта и да ти направят истинско кафе на пясък. Манастирът "Свето Преображение Господне" се намира на около 7 км от град Велико Търново и на около 20 км от римския град Никополис ад Иструм.

 

Използвани източници:

 - Виткова-Георгиева, П., Преображенският манастир, изд. Славена, Варна
 - www.velikoturnovo.info
 - Лични впечатления

 

Линкове