print | close

Пещера Проходна

09th of November 2011

 

Пещерата Проходна е сред най-интересните в страната ни. Със своите 262 м. дължина това е най-дългият пещерен тунел в България. Височината на входовете достига над 40 м. Внушаващи са не само размерите на пещерните масиви, а и множеството входове (проходи) и дупки по високите стени. Сякаш са множество пещери в един район, а всъщност те са свързани помежду си (макар обикновеният турист да не може да премине през всички свързващи тунели). Поради възможността от много места да влиза слънчева светлина, пещерата е естествено осветена.
 
Безспорно най-любопитното е образувалият се феномен „Окната” – „Очите на Бог”. В следствие на ерозия таванът в средната най-голяма зала е прояден от просмукващите се води и са се образували две дупки във формата на огромни очи. Този феномен наистина е изключително внушителен и много любопитен, тъй като образуванията са симетрично еднакви и невероятно близки до формата на човешки очи.  
 
В Проходна са снимани множество български и чуждестранни филмови продукции, сред които е „Време разделно”. Това е една от малкото ни пещери, където се практикуват бънджи скокове и скално катерене.
 
Намира се в карстовия район на с. Карлуково, община Луковит, на около 2 км. от селото. Също така има път и от село Румянцево. Пътят води до Националния пещерен дом „Петър Трантеев”, който определено си заслужава да се посети като музей, тъй като част от него е в земята и е доста интересен. От лявата страна на музея е тясната и малко трънлива пътека, която води до пещерата. Цялата местност е приятна и удобна за разходки, накъдето да погледнеш – красиви гледки. А край пътеките като килим е осеяно с чудни диви циклами (но на места преобладават изхвърлени салфетки и боклуци, за съжаление). Разходка до пещерата Проходна би могло да бъде чудесна еднодневна екскурзия с любим човек или приятели.
 
Разстоянието от София е около 85 км. или малко над час път; от Плевен до Проходна е средно 50 км., а от Ловеч – 70 км.
close