print | close

Лечебната кал и минералните води в Поморие

04th of October 2011

В района на град Поморие има 18 сондажи на минерални води, както и лечебна лиманна кал.

Минералната вода е слабо минерализирана, хипертермална, богата на флуор, силиций, хлоридно-хидрокарбонатно-натриева, с висока алкална реакция. Външно водата се прилага при заболявания на опорно-двигателния апарат, хронични ставни заболявания, хронична остеораза, ревматизъм, артрити, бурсити, състояния на счупвания на костите, нервната и полова система, при стерелитет при мъже и жени. Вътрешно водата помага при заболявания на ендокринната система и стомашно-чревни заболявания. В курорта водата може да се прилага и в други балнео-хидротерапевтични процедури, калолечение и парафинолечение, лечебна гимнастика, лечебен масаж.

От Поморийското солено езеро се добива лиманна лечебна кал, която е между най-добрите в света. Получава се  в резултат на сложни ензимни процеси, като специална бактериална флора разлага сулфатите, вследствие на което се отделя сероводород. Калта е черна, мазна, хомогенна, с голям вискозитет и с алкална реакция. Има ниска радиоактивност, но съдържа много газове, аминокиселини и хормоноподобни вещества.

Освен лиманната кал, за оздравителни процедури се използват и рапата (езерна вода ) и лугата. Рапата съдържа всички съставки на морската вода, но  в различна концентрация, а растителния и животински микросвят на езерото я обогатява допълнително. Тя се използва за солени (т. нар. рапни) вани и за разреждане на калта. Луголечението се прилага и при заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове, на устната кухина, опорно-двигателния апарат, бъбреците и пикочните пътища, стомашно-чревния тракт, при кожни заболявания и трудно зарастващи рани.

close